
CHP Samsun’dan 23 Nisan’da Sessiz Yürüyüş Eğitimde Güvenlik ve Liyakat Vurgusu
CHP Samsun İl Örgütü, 23 Nisan kapsamında düzenlediği yürüyüşle okul güvenliği sorunlarına ve eğitimde liyakat eksikliğine dikkat çekti. İl Başkanı Mehmet Özdağ, “Çocuklar ne okulda ne sokakta güvende” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Samsun İl Örgütü, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Atatürk Anıtı’nda düzenlenen çelenk sunma töreninin ardından “Sessiz Yürüyüş” gerçekleştirdi. Gençlik Kolları öncülüğünde düzenlenen yürüyüş, Samsun Valiliği önünde son buldu.
“Vatanı Korumak, Çocukları Korumakla Başlar” pankartı eşliğinde yapılan yürüyüş sonrası açıklama yapan İl Başkanı Mehmet Özdağ, eğitim sistemine yönelik sert eleştirilerde bulundu. Özdağ, okulların artık güvenli alanlar olmaktan çıktığını belirterek, öğretmen ve öğrencilerin ciddi risk altında eğitim gördüğünü ifade etti.
Açıklamada, son dönemde yaşanan okul içi şiddet olayları ve can kayıplarına dikkat çekilerek Kahramanmaraş ve Siverek’te hayatını kaybeden öğretmen ve öğrenciler ile Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) kapsamında yaşamını yitiren çocuklar anıldı.
CHP tarafından hazırlanan 23 maddelik “Milli Eğitim Manifestosu”nun da kamuoyuyla paylaşıldığı etkinlikte; laik, bilimsel, kamusal ve güvenli bir eğitim sistemi hedefi vurgulandı.
Yürüyüşün ardından sembolik bir eylem de gerçekleştirildi. Kahramanmaraş’ta hayatını kaybeden çocukların anısına, Valilik binası önüne birer çift çocuk ayakkabısı bırakıldı.
Özdağ açıklamasında, 23 Nisan’ın tarihsel önemine de değinerek, 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılmasıyla egemenliğin millete ait olduğunun ilan edildiğini hatırlattı. Mustafa Kemal Atatürk’ün bu anlamlı günü çocuklara armağan ettiğini belirten Özdağ, “Bugün çocuklarımız ne eşit ne özgür ne de güvende” dedi.
Son bir yılda 1.500’ün üzerinde çocuğun dışsal yaralanma ve zehirlenme nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Özdağ, çocuk işçiliği ve okul güvenliği konularında çarpıcı veriler paylaştı. Eylül 2023’ten bu yana okullarda meydana gelen şiddet olaylarında çok sayıda öğretmen ve öğrencinin yaşamını yitirdiğini ifade etti.
Özdağ, yaşananların münferit olmadığını, uzun süredir devam eden ihmal ve yanlış politikaların sonucu olduğunu savunarak, “Çocukları korumak devletin asli görevidir” dedi.
Açıklamasının sonunda CHP’nin önceliğinin çocukların sağlıklı, güvenli ve eşit şartlarda eğitim alması olduğunu vurgulayan Özdağ, “Çocukların yaşam hakkını ve eğitim hakkını güvence altına almak için söz veriyoruz” ifadelerini kullandı.


