CHP’den 3 Nisan Mesajı
Siyaset4/3/2026

CHP’den 3 Nisan Mesajı

3 Nisan Belediye Kanunu’nun 96. yıl dönümü dolayısıyla Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları tarafından ortak basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, 3 Nisan 1930 tarihli Belediye Kanunu’nun, yerel yönetimlerin çağdaş ve katılımcı esaslarla yeniden yapılandırılmasının yanı sıra kadınlara belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı tanıması bakımından önemli bir dönüm noktası olduğu belirtildi.
CHP Kadın Kolları açıklamasında, bu düzenlemeyle birlikte Türk kadınının siyasal yaşama katılımı açısından tarihi bir adım atıldığı vurgulandı. Türkiye’nin ilk kadın belediye başkanı olarak Artvin Kılıçkaya’da seçilen Sadiye Hanım ile ilk kadın muhtar Gül Esin de anılarak, eşitlik mücadelesine katkı sunan isimler saygıyla yad edildi.
Açıklamada, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kadın haklarına yönelik yaklaşımına atıfta bulunularak, kadınların toplumsal ve siyasal yaşamda güçlü biçimde yer almasının Cumhuriyet’in temel hedeflerinden biri olduğu ifade edildi. CHP Kadın Kolları, 96 yıl önce kazanılan hakların korunmasının ve geliştirilmesinin önemine dikkat çekti.
Metinde, belediyelere yönelik kayyum uygulamaları eleştirilirken, kadın belediye başkanlarının hedef alındığı ve yerel yönetimlerin halk iradesi dışında yönetilmek istendiği savunuldu. Bu durumun, Atatürk’ün yerel yönetimleri halkın doğrudan temsil alanı olarak tanımlayan anlayışıyla bağdaşmadığı belirtildi.
CHP’nin açıklamasında, Genel Başkan Özgür Özel’in liderliğinde belediyelerin halkın iradesiyle yönetilmesi yönündeki tutumun sürdürüleceği ifade edildi. “Belediyeler, sarayların değil, halkındır” vurgusunun yer aldığı metinde, CHP’li belediyelerin hizmetleri de sıralandı.
Açıklamaya göre CHP’li belediyeler tarafından 2 yıl içinde 801 kreş açıldı. Ayrıca 77 öğrenci yurdu, 172 kent lokantası ile 173 halk market, halk mandıra ve halk ekmek noktası üzerinden sosyal belediyecilik hizmetlerinin sürdürüldüğü kaydedildi.
CHP Kadın Kolları, kadınların toplumsal yaşamdan ve siyasetten dışlanmasına karşı mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti. Açıklamanın sonunda ise kadınların siyasetin öznesi olduğu ve karar mekanizmalarında eşit şekilde yer almasının demokrasi açısından vazgeçilmez olduğu ifade edildi.